wtorek, 10 lutego 2015

Gołąbki z tartych ziemniaków oraz kaszą bulgur

Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Kasza bulgur to obok ryżu ich podstawowy składnik diety. Nic dziwnego - kasza bulgur jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada kasza bulgur.

 Źródło: Poradnik zdrowie.pl

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej
1 kg ziemniaków startych

15 dag kaszy bulgur
1/2 litra rosołu ( może być bulion )
1 słoik pomidorów z cebulą
1 szklanka wody
1 łyżka masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki kurkumy
1 łyżeczkę papryki wędzonej
1 łyżka majeranku
1 łyżka natki pietruszki
sól i pieprz świeżo zmielony



Wykonanie:

W dużym garnku gotujemy wodę, wkładamy kapustę parzymy oddzielamy liście oraz przekładamy do miski aby wystygło. Kaszę płuczemy wkładamy do garnka, wlewamy rosół gotujemy 10 minut na wolnym ogniu dodajemy posiekaną pietruszkę mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle żeby była szklista.  Ziemniaki trzemy na tarce jarzynowej na drobnych oczkach odcedzamy z nadmiaru wody dodajemy kaszę podsmażoną cebulę posiekany drobno czosnek i resztę przypraw. Mieszamy dokładnie aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. W półmisek żaroodporny wlewamy pomidory z cebulą wymieszane z wodą i wkładamy zwinięte gołąbki wstawiamy do piekarnika.  Pieczemy o koło 1 ,5 godz w temperaturze 160 stopni.





Smacznego:)