sobota, 7 lutego 2015

Kluski półfrancuskie z filetem panierowanym

Składniki:

1 filet drobiowy
zestaw ziół do drobiu
3 łyżki ketchupu
1 cebula pokrojona w półksiężyce
tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

Fileta przyprawiamy ziołami i obtaczamy w ketchupie, kładziemy na rozgrzany tłuszcz smażymy z obu stron wrzucamy cebulę przykrywamy pokrywką i dusimy chwilę na małym ogniu.



Kluski półfrancuskie


Składniki:


1 łyżka masła
3 jaja
sól
40 dkg mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
kawałek serka pleśniowego
natka pietruszki do posypania



Wykonanie:

Masło rozcieramy w misce drewnianą łyżką dodając po jednym jajku wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wlewamy mleko i dalej wyrabiamy łyżką około 5 minut. Wyrobione ciasto nabieramy małą łyżeczką i wrzucamy do gotującej się oraz osolonej wody gotujemy pod przykryciem 2 minuty wykładamy na talerz posypujemy pokrojonym serkiem i natką pietruszki podajemy z usmażonym filetem.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz