czwartek, 19 lutego 2015

Kolety z kaszy jaglanej

Doskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek  z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek.


Składniki:

pół szklanki surowej kaszy jaglanej 
6 jajek ugotowanych na twardo 
1 jajko 
1 średnia cebula 
5-6 średniej wielkości pieczarek
pół czerwonej papryki 
pół pęczka kolendry
2 łyżki płatków owsianych
1 duży ząbek czosnku
20 gram masła
sól, czarny pieprz. 
papryka mielona ostra
tarta bułka 
oliwa

Wykonanie:

Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie by pozbawić kaszę ewentualnej goryczki. W ten sposób przygotowaną kaszę przekładamy do garnka zalewamy 1,5 szklanki wrzącej wody, lekko osolić, gotować ok. 20 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu kiedy cały płyn się wchłonie, zestawiamy z ognia oraz studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozpuszczonym maśle, dorzucamy pieczarki które trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Smażymy jeszcze krótką chwilę mieszając dodajemy starty czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę, mieszamy studzimy. Ugotowane jajka przepuszczamy przez prasę do ziemniaków. Wszystkie składniki wraz z przyprawami oraz drobno posiekaną kolendrą mieszamy w misce na jednolitą masę. Formować kotleciki mocno ugniatając, panierujemy w tartej bułce smażymy po obu stronach na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Aby kotleciki nie rozpadały się na podczas smażenia trzeba dobrze przypiec z jednej strony i dopiero przekładamy delikatnie na drugą stronę.





Smacznego:)