wtorek, 3 lutego 2015

Kopytka z sosem pieczarkowym


Składniki :

1 kg ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
2 jaja
szczypta soli


Sos pieczarkowy:


0,5 kg fileta z udźca z kurczaka
2 cebule
300 gram pieczarek
1 serek topiony
papryka słodka mielona, papryka wędzona, tymianek, mielony kmin, kolendra
sól, świeżo zmielony pieprz
tłuszcz z gęsi


Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy po przestudzeniu przeciskamy przez prasę do ziemniaków lub maszynkę. Ziemniaki łączymy z mąką pszenną, jajkami, wyrabiam delikatne ciasto. Kroimy porcje ciasta oraz formujemy wałek lekko przyklepujemy nożem. Nożem odcinamy kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypujemy dodatkowo mąka pszenną. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy sosem pieczarkowym oraz bukietem surówek.



Mięso myjemy, posypujemy przyprawami odstawiamy na 15 minut. W rondlu roztapiamy tłuszcz dodajemy obraną, pokroją w kostkę cebulę smażmy chwilę. Pieczarki czyścimy kroimy w plasterki, wrzucamy do cebuli, dodajemy również przyprawione mięso oraz serek topiony. Dusimy wszystko do momentu, aż mięso będzie miękkie a serek roztopimy.




Smacznego :)