piątek, 6 lutego 2015

Kotlety z szynki i otrębami owsianymi

Składniki:

40 dkg mielonej szynki
10 dkg otrąb owsianych
1 średnia cebula pokrojoną w drobną kostkę
1/2 papryki czerwonej pokrojoną drobną kostkę
1 ząbek czosnku roztartego
2 łyżeczki dowolnych suszonych ziół
2 łyżki ketchupu
1 jajo roztrzepane
łyżeczka posiekanej pietruszki
pieprz świeżo zmielony
sól do smaku
tłuszcz do smażenia kotletów
10 dużych pieczarek które wkładamy po podsmażeniu kotletów
2 łyżki śmietany 30%


Wykonanie:

Mięso mielone, otręby owsiane wrzucamy do miski dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Wyrabiamy jednolitą masę, formujemy kotleciki. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz pieczemy z obu stron na wolnym ogniu żeby się nie przypaliły. Podlewamy wodą, wkładamy pieczarki dusimy pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu przewracamy delikatnie łyżką aby kotlety oraz pieczarki dokładnie się udusiły. Na koniec dodajemy śmietanę i przez chwilkę jeszcze dusimy.



Smacznego :)