piątek, 20 lutego 2015

Makrela z miodem

Wędzona makrela zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, natomiast największą wartością makreli jest selen. Pierwiastek ma ogromny wpływ na naszą odporność.

Składniki:

1 świeża wędzona makrela
2 jabłka
3 ogórki kiszone
1 mały por
1 pomidor
szczypta czarnego sezamu do dekoracji


Sos 

2 łyżki śmietany
łyżka majonezu
łyżeczka soku z limonki
łyżka miodu
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku



Wykonanie:

Jabłka obieramy kroimy w kostkę. Por kroimy w pół księżyce, zalewamy gorącą wodą aby zmiękła po 2 minutach odcedzamy na sitku Ogórki oraz obraną z ości makrelę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą. Pokrojone jabłka, ogórki, makrelę i ostudzoną porą wkładamy do miski polewamy sosem delikatnie mieszamy. Dekorujemy pomidorem i posypujemy czarnym sezamem.






Smacznego :)