środa, 11 lutego 2015

Pączusie serowo - kokosowe

Składniki:

250 gram sera białego
2 szklanki mąki pszennej 

0,5 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
1,5 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
1 l. oleju  do smażenia

Wykonanie:


Mąkę wymieszać z wiórkami, solą oraz sodą. Twaróg przepuszczamy przez prasę do ziemniaków.
Do sera dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Ciasto będzie bardzo gęste.
W szerokim garnku rozgrzać olej do 175 stopni C. Łyżką zanurzoną w oleju nabieramy ciasto wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je na rozgrzany olej.
Smażymy ok. 4 min, w połowie przekręcamy, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron, usmażone pączusie wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego:)