czwartek, 12 lutego 2015

Pieczeń domowa z amarantusem


Składniki:

1 kg mielonej łopatki
1 bułka
1 jajko
3 ząbki czosnku
2 łyżki amarantusa
pół łyżeczki tymianku
szczypta kolendry
1 duży ziemniak o
sól i pieprz świeżo mielony
1 cebula
łyżkę oleju
2 łyżki płatków owsianych do posypania formy


Wykonanie:

Bułkę moczymy w mleku, ziemniaka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do miski wkładamy mięso, namoczoną bułkę wbijamy jajko wsypujemy amarantusa dodajemy pokrojony drobniutko czosnek oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę wraz z tartym ziemniakiem. Przyprawiamy pozostałymi przyprawami, dokładnie wyrabiamy aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Foremkę smarujemy oliwom posypujemy płatkami, wykładamy wyrobioną mięsną masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni pieczemy 1 godzinę. Pieczeń można podać na gorąco do obiadu oraz na zimno do kanapek.




Smacznego :)