Składniki:
20 dag grochu łuskanego
1 kość schabowa
pasek wędzonego boczku
łyżka masła
3 średnie ziemniaki
2 marchewki
łodyga selera naciowego
1 cebula
2 listki laurowe
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
sól pieprz świeżo zmielony
natka pietruszki
Wykonanie:
Groch opłukać włożyć do garnka z kością boczkiem i listkiem laurowym gotujemy około 30 minut Warzywa obrać pokroić w kostkę na patelni rozpuścić masło i wrzucić warzywa wymieszane z tymiankiem smażymy aż się zrumienią dodajemy do gotującego się wywaru gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy ugotowaną kość z boczkiem obieramy mięso z kości i razem z boczkiem kroimy w kostkę dodajemy do zupy przelewamy połowę zupy do wysokiej miski rozdrabniamy blenderem łączymy z pozostałą zupą dodajemy imbir, przyprawiamy solą i pieprzem oraz natkę pietruszki podajemy gorącą z pieczywem. lub z grzankami
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz