czwartek, 26 lutego 2015

Rozgrzewająca grochówka z imbirem

Na zimowe dni polecamy porcję pożywnej, smacznej rozgrzewającej zupy

Składniki:

20 dag grochu łuskanego
1 kość schabowa
pasek wędzonego boczku
łyżka masła
3 średnie ziemniaki
2 marchewki
łodyga selera naciowego
1 cebula
2 listki laurowe
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
sól pieprz świeżo zmielony
natka pietruszki


Wykonanie:

Groch opłukać włożyć do garnka z kością  boczkiem i listkiem laurowym gotujemy około 30 minut Warzywa obrać pokroić w kostkę na patelni rozpuścić masło i wrzucić warzywa  wymieszane z  tymiankiem smażymy aż się zrumienią dodajemy do gotującego się wywaru gotujemy  około 20 minut. Wyjmujemy ugotowaną kość z boczkiem obieramy mięso z kości i razem z  boczkiem  kroimy w kostkę dodajemy do zupy przelewamy połowę zupy do wysokiej miski rozdrabniamy blenderem łączymy z pozostałą zupą dodajemy imbir, przyprawiamy solą i pieprzem oraz natkę pietruszki podajemy gorącą z pieczywem. lub z grzankami





Smacznego :)