niedziela, 1 marca 2015

Sałatka z serem feta

Lekka sałatka zarówno jako samodzielne danie np. do pracy lub dodatek do dania głównego.


Składniki:

1 mix sałatek
1 duża łodyga selera naciowego
pół papryki czerwonej
100 gram sera feta
1 średnia cebula czerwona
1 awokado
sok z pół cytryny

Sos winegret

1-2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z pestek winogronu
1 łyżeczka domowej musztardy
sól, świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:

Seler kroimy w plasterki. Paprykę, obraną cebulę oraz ser feta kramy w kosteczkę drobną. Awokado obieramy przekrawamy na pół wyciągamy pestkę, skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny oraz również kroimy w kosteczkę. Sałatę przykładamy do miski dodajemy wszystkie składniki mieszamy.
Przygotowujemy sos, do małej miseczki wkładamy wszystkie składniki dokładnie mieszając aby się dobrze wszystko połączyło. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę przed podaniem łącząc ze sobą wszystkie składniki. 



Smacznego :)