sobota, 14 lutego 2015

Sałatka z tuńczykiem

Dla dbających o linię, wspaniała do pracy, na drugie śniadanie, na kolację jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do dań głównych. Pożywna, warto zrobić więcej i zabierać w pojemniczku do pracy!

Składniki:

Pół kapusty pekińskiej, 
4 pomidory, 
4 ogórki kiszone, 
1 papryka czerwona, 
4 jajka gotowane na twardo, 
1 puszka tuńczyka w kawałku, w sosie własnym,
kawałek pora, 
1 serek capresi typu włoskiego (może być również mozarella - wersja bardziej kaloryczna, feta - wersja bardziej słona)

Sos:

4 łyżki oliwy z oliwek,
sok połowy cytryny,
zioła do sałatek,
może być zielona czubrica (ulubione)

Wykonanie:

Kroimy wszystkie warzywa, jajka, ser w kostkę. Dodajemy tuńczyka z puszki, odlać do sosu płynną zawartość puszki. W pojemniczku wymieszać wszystkie składniki sosu wraz z ulubionymi ziołami, dobrze wstrząsnąć do wymieszania się wszystkich składników, wlać do sałatki całość wymieszać. Musi chwilę postać, by smaki się połączyły. 


Smacznego:)