wtorek, 3 lutego 2015

Ślimaczki owsiane z serem i ziołami

Składniki:

20 dkg mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g otrąb owsianych
30 g masła
1/2 szklanki mleka
60 g sera Cheddar utartego
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 
1 łyżeczka suszonego rozmarynu


Wykonanie:

Przesiewamy mąkę do miski dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy z otrębami. Dodajemy masło palcami rozcieramy mieszankę. Wlewamy mleko, wyrabiamy ciasto. Przekładamy na stolnicę posypana mąką wygniatamy przez kilka chwil. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości 1 cm posypujemy serem i ziołami zwijamy ciasto w gruby rulon. Kroimy na plastry grubości 3 cm, wykładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni pieczemy około 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.






Smacznego :)