Składniki:
3 kg papryki czerwonej
15 dag papryczki chili ( może być także suszona z torebki)
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki oleju
1 szklanka octu
3 łyżki soli
3 słoiczki koncentratu pomidorowego
3 główki czosnku
Wykonanie:
Paprykę myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszym sitku.
Wszystkie składniki ( poza czosnkiem) wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do zagotowania. Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobniony czosnek. Całość gotujemy jeszcze do momentu osiągnięcia odpowiedniej gęstości sosu, im dłużej będziemy gotować tym sos będzie gęstszy.
Sos można przełożyć do słoiczków, zagotować i cieszyć się smakiem dłużej.
Sos można przełożyć do słoiczków, zagotować i cieszyć się smakiem dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz