poniedziałek, 2 lutego 2015

Spaghetti

Składniki:

30 dkg mięsa z szynki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 słoiczek pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łodyga selera naciowego
3 łyżki wina czerwonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz świeżo mielony
pół łyżeczki oregano
szczypta gałki muszkatołowej
makaron pełno ziarnisty
5 dkg sera Cheddara
pietruszkę do posypania


Wykonanie:

Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę, czosnek oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone warzywa smażymy 5 minut, następnie dodajemy zmielone mięso. Dusimy w garnku przez 15 minut, wlewamy pomidory wraz z przecierem pomidorowym mieszamy łyżką aby składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy z tartym ser oraz natką pietruszki.


Smacznego: )