sobota, 7 lutego 2015

Świderki Karnawałowe

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, w ten dzień każdy pozwala sobie na odrobinę szaleństwa kalorycznego. 

Nasza rada:

Do połowy ciasta można dodać łyżeczkę płukanego kminku. W ten sposób powstaje nam przekąska do piwa.


Składniki:

6 żółtek
2 szklanki mąki tortowej
3 łyżki śmietany
1 płaska łyżka masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka koniaku 
50 dag smalcu do smażenia

Wykonanie:

Mąkę wysypujemy na stolnice robimy w środku dołek dodajemy żółtka, śmietanę oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto następnie  wybijamy wałkiem aż będą tworzyć się na cieście pęcherzyki powietrza. Kroimy mały kawałek ciasta wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy paseczki szerokości 0,5 centymetra  składamy na pół i skręcamy 2 świderki. Wkładamy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy na kolor słomki .Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik aby odsączyły się nadmiar tłuszczu. Układamy delikatnie na talerz i posypujemy cukrem pudrem z wanilią.





Smacznego :)