Składniki:
5 jajek
1 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
3 łyżki wody gazowanej
Wykonanie:
Jajka razem z cukrem razem ubijamy do białości. Obie mąki mieszamy ze sobą przesiewamy przez sito dodajemy proszek oraz cynamon. Sypkie wymieszane ze sobą składniki dodajemy delikatnie mieszając do masy jajecznej, na koniec dodajemy wodę gazowaną mieszamy delikatnie łyżka. Dno tortownicy o średnicy 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy pieczemy 25 minut. Upieczone ciasto studzimy przekrawamy na 3 krążki.
Masa śmietanowo-cytrynowa
Składniki:
1,2 litra śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 cytrynowa galaretka
1 cytryna
Poncz:
0,5 szklanki gorącej wody
1 saszetka herbaty earl grey
sok z 0,5 cytryny
Ponadto:
1 saszetka herbaty earl grey
sok z 0,5 cytryny
Ponadto:
3/4 słoiczka powideł
1 czubata łyżeczka cynamonu
starta skórka z 1 cytryny
opcjonalnie 2 łyżki whisky
Wykonanie:
Galaretkę wsypujemy do szklanki zalewamy do połowy wysokości gorącą wodą, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia, gdy galaretka ostygnie dodajemy sok z cytryny zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy startą skórkę cytryny oraz tężącą się galaretkę delikatnie mieszamy.
Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wody zostawiamy na 5 minut następnie dodajemy sok z cytryny. Przekrojone krążki biszkoptowe nasączmy ostudzonym ponczem.
Powidła mieszamy z cynamonem skórką z cytryny oraz whisky.
1 krążek nasączony ponczem smarujemy konfiturą na to wykładamy masę śmietanowo - cytrynową. Wyrównujemy masę, przykrywamy 2 krążkiem nasączonym ponczem, wykładamy masę wyrównujemy, przykrywamy 3 krążkiem również nasączonym ponczem. Pozostałą masą smarujemy wierzch tortu. Dekorujemy według uznania. Odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz