piątek, 27 lutego 2015

Tort makowo - migdałowy z kremem advocat

Składniki:

Biszkopt makowy

200 gram maku mielonego
200 gram mielonych migdałów
200 gram cukru
200 gram miękkiego masła
10 jajek
1  łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Krem advocat

300 ml mleka
300 ml likieru advocat
5 żółtek
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
500 gram sera mascarpone


Wykonanie:

Biszkopt makowy

Masło z miodem, cukrem i żółtkami ucieramy na pulchną masę. Białka ubijamy z solą na sztywno. Do puszystej masy dodajemy mak, migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie ucieramy, do masy nie dużymi porcjami, dodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy około 40-45 minut. Biszkopt studzimy w tortownicy.

Krem advocat

Żółtka ucieramy z cukrem na bardzo puszystą masę, następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąki dokładnie łączymy ze sobą składniki aby się połączyły. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z ognia, dolewamy likier, następnie masę jajeczną, energicznie mieszamy, aż powstanie kremowa konsystencja. Masę zagotowujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Masę budyniową studzimy. Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę, po czym małymi porcjami dodajemy budyń.

Biszkopt makowy przekrawamy na trzy części, przekładamy kremem advokat. Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania. Tort umieszczamy w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc , aby masa stężała.





Smacznego :)