Składniki:
Biszkopt makowy
200 gram maku mielonego
200 gram mielonych migdałów
200 gram cukru
200 gram miękkiego masła
10 jajek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Krem advocat
300 ml mleka
300 ml likieru advocat
5 żółtek
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
500 gram sera mascarpone
Wykonanie:
Biszkopt makowy
Masło z miodem, cukrem i żółtkami ucieramy na pulchną masę. Białka ubijamy z solą na sztywno. Do puszystej masy dodajemy mak, migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie ucieramy, do masy nie dużymi porcjami, dodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy około 40-45 minut. Biszkopt studzimy w tortownicy.
Krem advocat
Biszkopt makowy przekrawamy na trzy części, przekładamy kremem advokat. Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania. Tort umieszczamy w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc , aby masa stężała.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz