środa, 4 lutego 2015

Zapiekanka ziemniaczana.

Składniki:

1 kg ziemniaków
0,5 kg mielonego mięsa z łopatki
1 puszka pomidorów krojonych
100 gram boczku wędzonego
1 duża cebula
100 gram startego sera żółtego
0,5 papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
biały pieprz,
gałka muszkatołowa
mieszanka ziołowa
sól, świeżo zmielony pieprz czarny



Wykonanie:
Ziemniaki obieramy kroimy w talarki, gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pokrojony w plasterki boczek lekko podsmażamy, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy 5 minut. Dodajemy mięso mielone smażymy wszystko 15 minut na koniec dodajemy pomidory mieszamy dusimy 10 minut. Dodajemy sól oraz świeżo zmielony pieprz.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą na dno wykładamy połowę obgotowanych ziemniaków, posypujemy białym pieprzem, mieszanką ziołową oraz gałką muszkatołową, na ziemniaki kładziemy obrana oraz pokrojoną w talarki cebulę, na to kładziemy pokrojoną w paski paprykę przykrywamy mięsem z sosem pomidorowym. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami posypujemy mieszanką ziołową oraz sola i pieprzem zmielonym czarnym. Na koniec przykrywamy wszystko startym serem żółtym. Przykrywały pokrywą żaroodporną wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy na 160 stopni C pieczemy ok 1 godzinę.



Smacznego :)