Składniki:
2 śledzie z beczki
0,5 litr wody
2 cebule liść laurowy
1 duża śmietana 32 %
2 łyżki octu winnego
1 łyżka octu 10%
łyżka miodu
szczypta kolendry
1 ząbek czosnku
1 kg ziemniaków
łyżeczka kopru świeżego
łyżka masła
pieprz świeżo mielony do smaku
Wykonanie:
Śledzie wkładamy do miski zalewamy zimną wodą moczymy całą noc. Wodę wlewamy do rondela wrzucamy listek laurowy 2 rodzaje octu i zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną cebulę w pół księżyce gotujemy z 5 minut, następnie dodajemy miód i kolendrę odstawiamy do wystudzenia. Z wymoczonych śledzi wyciągamy ikrę, płuczemy kilka razy w wodzie rozcieramy na desce mieszając z pokrojonym drobniutko czosnkiem wkładamy do wystudzonej zupy. Ze śledzi wyjmujemy ość grzbietową kroimy w grubsze kawałki dokładamy do zupy oraz wlewamy śmietanę, przyprawiamy pieprzem. Ziemniaki myjemy wstawiamy do garnka zalewamy zimną wodą gotujemy w mundurkach około 20 minut. Gorące ziemniaki kroimy na połówki nakładamy troszkę masła posypując pokrojonym koperkiem podajemy z zupą śledziową.
1 ząbek czosnku
1 kg ziemniaków
łyżeczka kopru świeżego
łyżka masła
pieprz świeżo mielony do smaku
Wykonanie:
Śledzie wkładamy do miski zalewamy zimną wodą moczymy całą noc. Wodę wlewamy do rondela wrzucamy listek laurowy 2 rodzaje octu i zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną cebulę w pół księżyce gotujemy z 5 minut, następnie dodajemy miód i kolendrę odstawiamy do wystudzenia. Z wymoczonych śledzi wyciągamy ikrę, płuczemy kilka razy w wodzie rozcieramy na desce mieszając z pokrojonym drobniutko czosnkiem wkładamy do wystudzonej zupy. Ze śledzi wyjmujemy ość grzbietową kroimy w grubsze kawałki dokładamy do zupy oraz wlewamy śmietanę, przyprawiamy pieprzem. Ziemniaki myjemy wstawiamy do garnka zalewamy zimną wodą gotujemy w mundurkach około 20 minut. Gorące ziemniaki kroimy na połówki nakładamy troszkę masła posypując pokrojonym koperkiem podajemy z zupą śledziową.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz