środa, 18 lutego 2015

Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach

Tradycyjny przepis na zupę śledziową która podawana jest w Środę Popielcową, jak również w piątki postne.


Składniki:

2 śledzie z beczki
0,5 litr wody
2 cebule liść laurowy
1 duża śmietana 32 %
2 łyżki octu winnego
1 łyżka octu 10%
łyżka miodu 

szczypta kolendry
1 ząbek czosnku
1 kg ziemniaków
łyżeczka kopru świeżego
łyżka masła
pieprz świeżo mielony do smaku


Wykonanie:

Śledzie wkładamy do miski zalewamy zimną wodą moczymy całą noc.  Wodę wlewamy do rondela wrzucamy listek laurowy 2 rodzaje octu i zagotowujemy.  Dodajemy pokrojoną cebulę w pół księżyce gotujemy z 5 minut, następnie dodajemy miód i kolendrę odstawiamy do wystudzenia.  Z wymoczonych śledzi wyciągamy ikrę, płuczemy kilka razy w wodzie rozcieramy na desce mieszając z pokrojonym drobniutko czosnkiem wkładamy do wystudzonej zupy.  Ze śledzi wyjmujemy ość grzbietową kroimy w grubsze kawałki dokładamy do zupy oraz wlewamy śmietanę, przyprawiamy pieprzem. Ziemniaki myjemy wstawiamy do garnka zalewamy zimną wodą gotujemy w mundurkach około 20 minut. Gorące ziemniaki kroimy na połówki nakładamy troszkę masła posypując pokrojonym koperkiem podajemy z zupą śledziową.




Smacznego:)