Składniki:
0,5 kg łopatki
1 żebro wędzone
200 gram boczku wędzonego
1 kiełbasa swojska
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 por
2 pietruszki
1 śerdni seler
listek laurowy
3 ziarnka ziela angielskiego
1 łyżkę chrzanu
1 łyżkę majeranku
pół łyżeczki tymianku
sól, Świeżo zmielony pieprz
1 litr zakwasu
2 jajka
3 kromki chleba na grzanki
Wykonanie:
Mięso, boczek oraz żebro myjemy gotujemy w 3 litrach wody z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego. Warzywa obieramy i myjemy następnie kroimy w kostkę wrzucamy do wywaru, dodajemy obraną cebulę. Po zagotowani zmniejszamy ogień gotujemy około 40 minut, gdy mięso będzie miękkawe wyjmujemy do miski by lekko przestygło. Kiełbasę i mięso kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do wywaru wlewamy zakwas energicznie mieszamy gotujemy około 10 minut, dodajemy wszystkie przyprawy, odstawiamy na parę minut aby żur nabrał smaku podajemy z gotowanym jajkiem i grzankami dekorujemy listkiem lubczyku.
Zakwas:
1 szklanka maki żytniej
2 szklanki wody ciepłej
Wszystkie składnik mieszamy w glinianym naczyniu drewnianą łyżką i odstawiamy na 5 dni przykrywając ściereczką. Codziennie trzeba zakwas przemieszać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz