sobota, 28 marca 2015

Babka Wielkanocna z formy glinianej

Dla miłośników suchych ciast, babka to wspaniały rarytas, a na wielkanocny stół , to obowiązkowe ciasto

Składniki:

5 jajek
1 szklanka oliwy
1 szklanka oranżady
2,5 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru


Lukier

2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka wody



Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy żółtka ubijając dalej wlewamy na przemian olej z oranżadą. Nie przerywając ubijania wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (można do jednej części ciasta dodać 1 łyżkę kakao). Wlewamy wyrobione ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C. Po upieczeniu lekko ostudzoną polewamy lukrem.




Smacznego:)