Składniki:
1 kg białej kiełbasy surowej
3 litry wody
1 cebula
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka chrzanu
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
1 mała śmietana 30%
szczypta tymianku
1 łyżka majeranku
2 łyżki mąki pszennej
10 dag szynki wędzonej 4 jajka ugotowane na twardo sok z 1 cytryny
sól i pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Wodę wlewamy do garnka gotujemy, do wrzącej wody wkładamy kiełbasę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obraną cebulę. Parzymy kiełbasę na bardzo małym ogniu około 20 min.
Wyjmujemy sparzoną kiełbasę na talerz. Szynkę kroimy w kostkę oraz 3 pętka sparzonej kiełbasy. Na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy pokrojoną szynkę oraz kiełbasę podsmażamy przez 5 min. Dodajemy do wywaru podsmażoną szynkę z kiełbasą oraz pozostałe przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu. Śmietanę roztrzepujemy z mąką wlewamy do barszczu doprawiamy solą i pieprzem Przed podaniem na stół pozostałą kiełbasę wkładamy do barszczu aby się podgrzała (można kiełbasę podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu). Podajemy barszcz z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz