sobota, 21 marca 2015

Chrupiące placki ziemniaczane z kukurydzą

Znane wszystkim, kuszące chrupkością, niby tradycyjne, ale ubogacone w wyglądzie i składnikiem w smaku obojętnym, ale dodającym placuszkom lekkości i wspaniałego koloru, warto się skusić...

Składniki:

5 dużych ziemniaków
1 cukinia
3 łyżki kukurydzy z puszki
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 cebula
1 mała śmietana lub jogurt
2 łyżki cukru trzcinowego
pół łyżeczki tymianku i oregano
sól i pieprz świeżo mielony
olej do smażenia



Wykonanie:


Ziemniaki wraz z cebulą obieramy. Umytą cukinię, ziemniaki oraz cebulę trzemy na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Dodajemy pozostałe składniki oprócz śmietany i cukru. Wyrabiamy masę, na patelni rozgrzewamy  olej, łyżką kładziemy placuszki, które smażymy z obu strona na złoty kolor. Wykładamy na talerz dekorujemy śmietaną i posypujemy cukrem trzcinowym.





Smacznego:)