niedziela, 15 marca 2015

Duet schabowo - selerowy

Tradycyjne danie mające wielu, wielu zwolenników i smakoszy tym razem w duecie z tak smacznym i zdrowym warzywem korzeniowym, jakim jest seler! prawda, że to ciekawy duet?


Składniki:

2 kotlety schabowe
1 duży seler
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki mleka
3 łyżki mąki krupczatki
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka bazylii
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka listków lubczyku
tłuszcz do smażenia



Wykonanie:


Kotlety rozbijamy tłuczkiem do mięsa posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Seler myjemy, kroimy  na pół, gotujemy na  półmiękko, następnie studzimy. Obieramy seler ze skórki kroimy na krążki grubości 1 centymetra posypujemy solą, pieprzem z obu stron. Śmietanę roztrzepujemy z mlekiem dodajemy bazylię oraz gałkę muszkatołową. Na dwóch patelniach rozgrzać tłuszcz na jednej smażymy kotlety obtaczając w wymieszanej śmietanie z przyprawami i mące, a na drugiej smażymy seler tak samo obtaczając w tej samej śmietanie i mące smażymy około 10 minut z obu stron aż będą rumiane. Wykładamy na talerz usmażony kotlet i seler dekorujemy listkiem lubczyku. Podajemy z dowolnie wybraną surówką.


Smacznego:)