Składniki:
2 kotlety schabowe
1 duży seler
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki mleka
3 łyżki mąki krupczatki
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka bazylii
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka listków lubczyku
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Kotlety rozbijamy tłuczkiem do mięsa posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Seler myjemy, kroimy na pół, gotujemy na półmiękko, następnie studzimy. Obieramy seler ze skórki kroimy na krążki grubości 1 centymetra posypujemy solą, pieprzem z obu stron. Śmietanę roztrzepujemy z mlekiem dodajemy bazylię oraz gałkę muszkatołową. Na dwóch patelniach rozgrzać tłuszcz na jednej smażymy kotlety obtaczając w wymieszanej śmietanie z przyprawami i mące, a na drugiej smażymy seler tak samo obtaczając w tej samej śmietanie i mące smażymy około 10 minut z obu stron aż będą rumiane. Wykładamy na talerz usmażony kotlet i seler dekorujemy listkiem lubczyku. Podajemy z dowolnie wybraną surówką.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz