Jajka nadziewane łososiem w szynce
Składniki:
5 jajek
100 g wędzonego łososia
1 łyżka majonezu
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżeczki jogurtu typu greckiego
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz świeżo zmielony
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz świeżo zmielony
szczypiorek do dekoracji
10 plasterków szynki
2 łyżki kawioru czarnego
szczypiorek do dekoracji.
Wykonanie:
Jaja gotujemy na twardo, studzimy następnie obieramy ze skorupki. Jajka przekrawamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy żółtka bardzo delikatnie aby nie uszkodzić białka. Żółtka przekładamy do naczynia w którym będziemy robić farsz.
W naczyniu rozcieramy żółtka z majonezem, chrzanem oraz jogurtem. Odrobinę łososia zostawiamy do dekoracji, resztę drobno kroimy w kosteczkę dodajemy do masy żółtkowej. Mieszamy, dodajemy sól, pieprz i cytrynę do smaku.
Połówki jajek napełniamy masą jajeczno-łososiową, owijamy połówki jajek plastrami szynki dekorujemy odłożonym łososiem oraz kawiorem i szczypiorkiem. Jaja przed podaniem chłodzimy.
Co za piękny ogród na talerzu z rzeżuchą?, co za bomba witaminowa!, i ten niespotykany sposób podania jaj;
Jajka marynowane w czerwonym winie
Składniki:
10 jajek
1 czerwona papryka1 szklanka octu winnego białego
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
2 ząbki czosnku
listek laurowy
kilka ziaren kopru, pieprzu, kminku
sól,ostra papryka mielona
Wykonanie:
Jaja gotujemy na twardo, studzimy następnie obieramy ze skorupki. Paprykę myjemy pozbawiamy nasion, następnie kroimy w paseczki. Wkładamy jajka oraz paprykę do dużego słoika lub naczynia kamionkowego, przekładając na przemian. Robimy zalewę: Ocet oraz wino doprowadzamy do wrzenia dodając czosnek w łupince, liść laurowy oraz ziarna kopru, pieprzu, kminku. Zalewę studzimy zalewamy jajka tak aby były przykryte. przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.
Podajemy w sałatce lub jako osobną zakąskę ułożone na talerzu z rzeżuchą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz