wtorek, 31 marca 2015

Frykasy z jajek

A tu jaja w roli głównej, gdyż na Święta wielkanocne występują pod każdą postacią, tutaj mamy choćby dwie propozycje podania, każda wersja efektowna, jak i smaczna, warto się na którąś skusić - jedzmy jajka nieprawda, że mamy je sobie ograniczać ze względu na cholesterol, posiadają ten "dobry" cholesterol, no a przy tym są wspaniałym źródłem białka, spożywajmy więc choćby dlatego. Dania z jajek są bardzo wdzięczne i kolorowe, zachęcające do ich wykonania, spójrzcie sami...


Jajka nadziewane łososiem w szynce

Składniki:

5 jajek
100 g wędzonego łososia
1 łyżka majonezu
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżeczki jogurtu typu greckiego
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz świeżo zmielony
szczypiorek do dekoracji 
10 plasterków szynki
2 łyżki kawioru czarnego
szczypiorek do dekoracji.


Wykonanie:

Jaja gotujemy na twardo, studzimy następnie obieramy ze skorupki. Jajka przekrawamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy żółtka bardzo delikatnie aby nie uszkodzić białka. Żółtka przekładamy do naczynia w którym będziemy robić farsz.
W naczyniu rozcieramy żółtka z majonezem, chrzanem oraz jogurtem. Odrobinę łososia zostawiamy do dekoracji, resztę drobno kroimy w kosteczkę dodajemy do masy żółtkowej. Mieszamy, dodajemy sól, pieprz i cytrynę do smaku.
Połówki jajek napełniamy masą jajeczno-łososiową, owijamy połówki jajek plastrami szynki dekorujemy odłożonym łososiem oraz kawiorem i szczypiorkiem. Jaja przed podaniem chłodzimy.





Co za piękny ogród na talerzu z rzeżuchą?, co za bomba witaminowa!, i ten niespotykany sposób podania jaj;

Jajka marynowane w czerwonym winie

Składniki:

10 jajek 
1 czerwona papryka
1 szklanka octu winnego białego
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
2 ząbki czosnku
listek laurowy
kilka ziaren kopru, pieprzu, kminku
sól,ostra papryka mielona


Wykonanie:

Jaja gotujemy na twardo, studzimy następnie obieramy ze skorupki. Paprykę myjemy pozbawiamy nasion, następnie kroimy w paseczki.  Wkładamy jajka oraz paprykę do dużego słoika lub naczynia kamionkowego, przekładając na przemian. Robimy zalewę: Ocet  oraz wino doprowadzamy do wrzenia dodając czosnek w łupince, liść laurowy oraz ziarna kopru, pieprzu, kminku. Zalewę studzimy zalewamy jajka tak aby były przykryte. przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.
Podajemy w sałatce lub jako osobną zakąskę ułożone na talerzu z  rzeżuchą.




Smacznego :)