sobota, 14 marca 2015

Gryczane placuszki z serkiem mascarpone

Placuszki, wspaniałe na obiad np. piątkowy, a może ciepłą kolację, nie da się ukryć, że z bardzo zdrową, niezrównaną w tym względzie kaszą gryczaną, to jej kolejna, bardzo ciekawa odsłona godna wypróbowania

Składniki: 

200 g kaszy gryczanej
1 opakowanie serka mascarpone
2 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki otrąb owsianych
olej do smażenia
300 g pieczarek
1 łyżeczka musztardy
łyżka masła


Wykonanie:

Kaszę gotujemy na sypko. Ostudzoną kaszę miksujemy blenderem, dodajemy serek mascarpone, posiekany drobniutko czosnek, roztrzepane jajka oraz otręby owsiane dokładnie mieszamy składniki. Łyżką nabieramy ciasto które kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Placuszki smażymy po 5 minut z każdej strony. Wykładamy na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. W rondelku smażymy pieczarki na maśle ze szczyptą soli około 20 minut, gdy będą miękkie dodajemy musztardę można dodać do smaku pieprz. Usmażone placuszki podajemy z pieczarkami.


Smacznego :)