Składniki:
2 jabłka
4 łyżeczki konfitur z jeżyny
2 żółtka
pół litra mleka
cukier wanilinowy
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki cukru
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Nie obrane jabłka kroimy na pół wydrążyć środki. Do płaskiego rondla wlać 1/4 szklanki wody włożyć połówki jabłek dusić pod przykryciem aż zmiękną. Należy pilnować aby jabłka nie rozgotowały się. Żółtka rozcieramy z cukrem dodajemy pół szklanki mleka cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować i łączymy z wymieszanymi składnikami, mieszając zagotować sos. Ugotowany sos wylewamy na duży talerz wkładamy uduszone jabłka w środek wkładamy konfiturę z jeżyn można polać dowolnym sokiem i posypać jabłka szczyptą cynamonu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz