niedziela, 8 marca 2015

Jabłka w sosie waniliowym

Delikatne jabłka połączone z wykwintnym sosem waniliowym, a ciekawego smaku dodają przepyszne jeżyny.


Składniki:

2 jabłka 
4 łyżeczki konfitur z jeżyny 
2 żółtka 
pół litra mleka  
cukier wanilinowy 
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
4 łyżeczki cukru 
szczypta cynamonu  

Wykonanie:

Nie obrane jabłka kroimy na pół wydrążyć środki. Do płaskiego rondla wlać 1/4 szklanki wody włożyć połówki jabłek dusić pod przykryciem aż zmiękną. Należy pilnować aby jabłka nie rozgotowały się. Żółtka rozcieramy z cukrem dodajemy pół szklanki mleka cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować i łączymy z wymieszanymi składnikami, mieszając zagotować sos.  Ugotowany sos wylewamy na duży talerz wkładamy uduszone jabłka w środek wkładamy konfiturę z jeżyn można polać dowolnym sokiem i posypać jabłka szczyptą cynamonu.



Smacznego :)