czwartek, 19 marca 2015

Klopsiki z pieczarkami

Konkretne danie obiadowe, właściwie jest to pełny zestaw obiadowy - ziemniaczki wzbogacone smakiem pieczarek wspaniale się komponują z klopsikami i surówką...


Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
szczypta tymianku 

20 dag pieczarek 
sól i pieprz świeżo mielony 
tłuszcz do smażenia
Pół główki białej kapusty
1 marchewka
1 cebula
pół szklanki wody
łyżka octu 10 %
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka soli, łyżka chrzanu
1 kg ziemniaków



Wykonanie:

Mięso mielone przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, wbijamy jajko oraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę wraz z  pokrojoną w kosteczkę cebulę, namoczoną i wyciśniętą bułkę, ręką dobrze wyrabiamy mięso aby składniki połączyły się dokładnie. Z masy mięsnej formujemy klopsy, obsmażamy na gorącym tłuszcz z obu stron podlewamy wodą, wkładamy pokrojone w plastry pieczarki, dusimy na wolnym ogniu. Kapustę szatkujemy drobniutko, cebulę kroimy w pół księżyce, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wodę, ocet, olej,  cukier, sól zagotowujemy cały czas mieszając, odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej zalewy dodajemy chrzan. Kapustę marchewkę oraz cebulę łączymy ze sobą wlewamy wystudzoną zalewę i dobrze mieszamy aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Obrane ziemniaki gotujemy.Ugotowane ziemniaki odcedzamy dodajemy pieczarki które dusiliśmy z klopsami. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Układamy porcje ziemniaków na talerzu, dodajemy klopsy i surówkę z kapusty.


Smacznego :)