wtorek, 10 marca 2015

Makaron zapiekany ze szpinakiem

Wspaniałe danie jarskie, nadaje się na obiad, jak również na ciepłą kolację


Składniki:

1 opakowanie makaronu świderek 
400 g szpinaku mrożonego  
1 serek topiony o dowolnym smaku 
3 ząbki czosnku 
2 łyżki masła  
1 Mozzarella
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 


Wykonanie:

Szpinak wkładamy do rondla i na wolnym ogniu odmrażamy. Po rozmrożeniu dodajemy pokrojony drobniutko czosnek i serek topiony przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente, do naczynia żaroodpornego wkładamy masło układamy warstwami makaron na przemian ze szpinakiem zapiekamy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec zapiekania układamy na zapiekance pokrojoną w plastry mozzarellę i wkładamy na parę minut do piekarnika. Gdy ser się rozpuści podajemy na gorąco dekorując świeżą lub suszoną bazylią.





Smacznego :)