Domowa musztarda doskonała na sos do sałatek, i nie tylko. Warto spróbować zrobić, jest łatwa w wykonaniu, a smak domowej musztardy niezastąpiony.
Składniki:
120 gram gorczycy żółtej
1/3 szklanki octu jabłkowego
2/3 szklanki wody
tymianku, rozmarynu
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/3 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki miodu naturalnego
1/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej
Gorczycę zalewamy wymieszanym octem jabłkowym z wodą. Pozostawiamy do wchłonięcia przez 3 do 4 dni. Nasiona gorczycy pochłoną prawie cały płyn. Namoczoną gorczycę przekładamy do blendera razem z resztą składników miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli uważamy, że masa jest zbyt gęsta, dodajemy 2 łyżki wody i nadal mieszamy. Przekładamy do słoika nie pozostawiając pęcherzyków powietrza. Musztardę trzymamy w lodówce.
Jeżeli lubimy mniej pikantną musztardę dodajemy więcej miodu. Zamiast suszonych ziół można użyć świeżych.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz