poniedziałek, 30 marca 2015

Ogórkowe talerzyki z nadziewaną pieczarką

Niespotykany często duet: ogórek i pieczarka doskonale się komponują smakowo i kolorystycznie, przy pomocy serka i jajek w efektowne dietetyczne danie, dla dbających o linię, przekąska, godna polecenia...


Składniki:

1 ogórek gruntowy
10 pieczarek
2 jajka
1/2 cytryny
1/2 opakowania serka homogenizowanego
sól 

świeżo zmielony pieprz do smaku
garść kiełków rzodkiewki
pęczek szczypiorku



Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo studzimy obieramy ze skorupek. Pieczarki czyścimy, obgotowujemy w osolonej wodzie z łyżką cytryny.Z przestudzonych pieczarek odcinamy trzonki. Ogórek myjemy kroimy w grubsze plastry układamy na półmisku. Obrane jajka, trzony pieczarek oraz szczypiorek kroimy w drobniutką kosteczkę. Mieszamy w misce wszystkie pokrojone składniki ze serkiem oraz kiełkami, przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Nadziewamy kapelusze pieczarek układamy na ogórku posypujemy posiekanym koperkiem lub prażonym słonecznikiem.






Smacznego :)