poniedziałek, 23 marca 2015

Pekińska z pomarańczem

Niezastąpiona pekińska kapusta w roli głównej, kolejna, bardzo smaczna jej odsłona ....

Składniki:

1 małą kapustę pekińską
1 pomarańcza
pół papryki czerwonej
pęczek szczypiorku
1 cebula czerwona

2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki świeżego imbiru
łyżeczka soku z limonki
łyżeczka cukru, sól do smaku  



Wykonanie:
Kapustę pokroić w drobniutkie paseczki posypać solą. Skórkę z pomarańczy dokładnie wyszorować zetrzeć na tarce o drobnych oczkach pozostałą skórkę z pomarańcza obrać i wyrzucić. Pokroić w kostkę paprykę miąższ pomarańczy oraz cebulę dodać do kapusty.  Do oliwy dodajemy imbir sok z limonki cukier i startą skórkę z pomarańczy wymieszać połączyć z sałatką ozdobić pomarańczą.




Smacznego :)