czwartek, 26 marca 2015

Placek bakaliowy

Tradycyjny keks, bakaliowe ciasto, z wykorzystaniem słodkich rodzynek, orzechów, pyszności świąteczne...

Składniki:

25 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
1 masło lub margaryna
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
20 dag rodzynek
10 dag figi
po 5 dag orzechów i migdałów


Wykonanie:

Migdały, orzechy, figi posiekać drobniutko nożem. Rodzynki zalewamy gotującą wodą po 15 min osączamy z wody. Wszystkie bakalie mieszamy z 1 łyżką mąki.  Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy stopniowo po 1 jajku. Proszek do pieczenia i cukier wanilinowy mieszamy z mąką dodajemy do ucieranej masy i przez chwilę ucieramy.  Z wymieszanych bakalii odkładamy 1 łyżeczkę pozostałe wsypujemy do utartego ciasta. Wykładamy ciasto do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, naciąć środek ciasta, posypać odłożonymi bakaliami. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C. Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem lub białym lukrem.




Smacznego :)