Składniki:
200 g twarogu delikatnego
2 jajka
1 mała śmietana
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g malin
cukier puder do posypania racuszków (można udekorować bitą śmietaną)
olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski ubijamy z cukrem, dodajemy opakowanie twarogu oraz śmietanę. Wyrabiamy ciasto po 5 minutach wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. jeszcze przez chwilę mieszamy ciasto. Patelnie rozgrzewamy z odrobiną oleju, łyżką kładziemy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Pieczemy z obu stron aż będą rumiane. Upieczone racuszki wykładamy na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu wchłonął w papier. Układamy racuszki na półmisku i dekorujemy malinami posypując cukrem pudrem można podać ze świeżo ubitą śmietaną lub w okresie letnim z dodatkiem lodów waniliowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz