środa, 25 marca 2015

Rogaliki "topione"

Rogaliki "topione", to połączenie ciasta drożdżowego bowiem posługujemy się rozczynem, ale technika wykonania, zagniatania, to nic innego jak ciasta kruchego, ale właśnie to połączenie i leżakowanie w zimnej wodzie daje wspaniały efekt; nadzienie można zastosować rozmaite, np. serowe, makowe, z owoców sezonowych, smakują wyśmienicie, są warte polecenia!

Składniki:

70 gram drożdży
2 jajka
1 kostka masła
0,5 kg mąki
1,5 łyżki cukru
słoiczek powideł śliwkowych


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy masło, składniki siekamy dokładnie nożem. Drożdże rozetrzeć z cukrem , dodaj do mąki oraz wbić jedno jajko. Dobrze wyrabiamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego, następnie do miski z zimną wodą, czekamy  aż ciasto wypłynie na wierzch i popęka. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, odkrawamy kawałek rozwałkowujemy cienko w kwadrat. Cisto kroimy na mniejsze kwadraciki w jeden róg kładziemy odrobinę powideł następnie zwijamy cisto i formujemy w rogala kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia następnie każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem.. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C rogaliki pieczemy ok 10 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem.















       







                                                                                                                Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz