Składniki:
8 jajek
7 łyżek mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka mleka słodzonego
100 g masła
1 kg tłustego sera
Oddzielamy żółtka od białka. Do miski dodajemy żółtka oraz mleko słodzone miksujemy do białości. Następnie dodajemy ser oraz stopione masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Białka oraz wiórki kokosowe łączymy z masą serową mieszając łyżką bardzo delikatnie. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 28 cm pieczemy ok 1h 20 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli dodajemy mleko oraz cukier puder dobrze łączymy składniki i polewamy wystudzony sernik.
1 puszka mleka słodzonego
100 g masła
1 kg tłustego sera
200 gram wiórków kokosowych
szczypta soli
Polewa czekoladowa:
100 gram czekolady gorzkiej
5 łyżek mleka
2 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
100 gram czekolady gorzkiej
5 łyżek mleka
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białka. Do miski dodajemy żółtka oraz mleko słodzone miksujemy do białości. Następnie dodajemy ser oraz stopione masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Białka oraz wiórki kokosowe łączymy z masą serową mieszając łyżką bardzo delikatnie. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 28 cm pieczemy ok 1h 20 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli dodajemy mleko oraz cukier puder dobrze łączymy składniki i polewamy wystudzony sernik.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz