poniedziałek, 16 marca 2015

Tradycyjna ziemniaczanka na zakwasie

Czas na tradycję - oto znana wszystkim, ale niekoniecznie często goszcząca na naszych stołach zupa - doskonała na zimowe dni, ale jej wyjątkowy smak wzbogacony zakwasem samodzielnie przyrządzonym dodaje jej pikanterii, i wyjątkowego smaczku w dosłownym znaczeniu...


Składniki:

0,5 kg żeberek
pęczek włoszczyzny
5 dużych ziemniaków
1 cebula sól pieprz świeżo zmielony
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
pół łyżeczki tymianku
1 szklanka zakwasu

2 łyżki masła
3 litry wody

Zakwas

2 łyżki mąki żytniej 
1 szklanka ciepłej wody 
2 ząbki czosnku 

Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 3-4 dn
 

Wykonanie:

Żeberka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię kładziemy łyżkę masła obsmażamy żeberka z obu stron. Wkładamy do garnka z wodą podsmażone mięso dodajemy obraną włoszczyznę, którą kroimy w kostkę, listki laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli. Gotujemy około 30 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć z wody. Na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy ziemniaki podsmażamy mieszając dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posypujemy tymiankiem, chwilkę podsmażamy. Wrzucamy podsmażone ziemniaki do gotującego się wywaru wlewamy zakwas. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut przyprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z natką pietruszki lub koperkiem.





Smacznego:)