Składniki:
0,5 kg żeberek
pęczek włoszczyzny
5 dużych ziemniaków
1 cebula sól pieprz świeżo zmielony
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
pół łyżeczki tymianku
1 szklanka zakwasu
2 łyżki masła
3 litry wody
3 litry wody
Zakwas
2 łyżki mąki żytniej
1 szklanka ciepłej wody
2 ząbki czosnku
Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 3-4 dni
Wykonanie:
Żeberka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię kładziemy łyżkę masła obsmażamy żeberka z obu stron. Wkładamy do garnka z wodą podsmażone mięso dodajemy obraną włoszczyznę, którą kroimy w kostkę, listki laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli. Gotujemy około 30 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć z wody. Na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy ziemniaki podsmażamy mieszając dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posypujemy tymiankiem, chwilkę podsmażamy. Wrzucamy podsmażone ziemniaki do gotującego się wywaru wlewamy zakwas. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut przyprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz