Bardzo prosta, kolorowa surówka, pięknie wyglądająca na stole, a przy tym wspaniała w smaku, wersję można ubogacić serem mozzarella lub feta, pokrojonym w kostkę, surówka będzie jeszcze bardziej kolorowa, a na smaku na pewno nie straci...
Składniki:1 opakowanie rukoli
1 mix trzech sałat
1 jabłko
1 gruszka
1 cebula czerwona
po pół papryki czerwonej i żółtej
1 łyżka pestek dyni
2 łyżki orzechów włoskich
pęczek kopru
szczypta kardamonu
4 łyżeczki konfitur z borówek łyżka masła
Sos
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu winnego
1 łyżka cukru
sok z połowy limonki
1 łyżeczka miodu
2 łyżki wody
1 łyżeczka musztardy (z własnej roboty )
sól i pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Sałaty myjemy rozkładamy na papierowym ręczniku i delikatnie odciskamy z wody.Wszystkie składniki na sos mieszamy dodajemy posiekany koperek. Jabłko i gruszkę myjemy kroimy w plasterki podsmażamy na rozgrzanym maśle z obu stron, posypujemy kardamonem i odstawiamy do wystudzenia. Rozkładamy sałatę na talerzach, skrapiając sosem, posypać pokrojoną w kostkę cebulę oraz papryki. Polewamy delikatnie sosem posypujemy pestkami dyni i rozkruszonymi orzechami. Układamy wystudzone plastry jabłka i gruszki, polewamy pozostałym sosem dekorujemy konfiturą z borówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz