Składniki:
8 białek
300 gram cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
masa śmietanowa
400 ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone
2 łyżki cukru pudru
skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder cały czas ubijając, do momentu aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie łączymy. Dużą blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i odrysowujemy 2 koła o średnicy 20 cm.
Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Na blaszkę po narysowanym okręgu wyciskać stykające się ze sobą gniazdka bezowe na każdy okrąg kładziemy po 3 warstwy.
Wstawiamy do nagrzanego do 110 stopni C piekarnika. Pieczemy około 3 godzin. Beza powinna lekko się zarumienić, być sucha i chrupka przy dotyku, piankowa w środku. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywna masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz serek mascarpone delikatnie łącząc ze sobą składniki.
Pierwszy wieniec bezowy który będzie naszym spodem, kładziemy na paterę, smarujemy 3/4 części masy śmietanowej przykrywamy drugim wieńcem bezowym. Pozostałą masą śmietanową, którą przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy górną cześć bezy.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz