Składniki:
0,5 kg szynki
1 cebula
1 łyżka mąki
2 szklanki wody
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól , świeżo zmielony pieprz
tłuszcz do smażenia
Sałata
1 opakowanie roszponki
2 pomidory
Sos
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego
po szczypcie tymianku bazylii oregano i papryki słodkiej
sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Szynkę kroimy w plastry przyprawiamy dowolnie wybranymi ziołami. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz smażymy szynkę na złoty kolor dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy przez parę minut na wolnym ogniu aż mięso nabierze złotego koloru. Wlewamy 1,5 szklanki wody dusimy około 20 min. Do pozostałej wody dodajemy jogurt, mąkę roztrzepujemy i łączymy z uduszoną szynką doprawiamy solą i pieprzem.
tłuszcz do smażenia
Sałata
1 opakowanie roszponki
2 pomidory
Sos
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego
po szczypcie tymianku bazylii oregano i papryki słodkiej
sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Szynkę kroimy w plastry przyprawiamy dowolnie wybranymi ziołami. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz smażymy szynkę na złoty kolor dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy przez parę minut na wolnym ogniu aż mięso nabierze złotego koloru. Wlewamy 1,5 szklanki wody dusimy około 20 min. Do pozostałej wody dodajemy jogurt, mąkę roztrzepujemy i łączymy z uduszoną szynką doprawiamy solą i pieprzem.
Roszponkę opłukujemy i osączamy z wody. Pomidory kroimy w kostkę dodajemy do roszponki. Składniki na sos łączymy razem polewamy sałatę delikatnie mieszając.Duszoną szynkę oraz sałatę z roszponki można podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz