środa, 15 kwietnia 2015

Duszone plastry szynki oraz sałata z roszponki

Polecamy mięso z szynki w wersji duszonej z wyśmienitym sosem, danie godne polecenia dla uwielbiających sosy, a tych zapewne jest wielu; Na niedzielny obiad danie w sam raz...

Składniki:

0,5 kg szynki
1 cebula
1 łyżka mąki
2 szklanki wody
1 łyżka jogurtu naturalnego 

sól , świeżo zmielony pieprz
tłuszcz do smażenia



Sałata
1 opakowanie roszponki
2 pomidory


Sos

2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego
po szczypcie tymianku bazylii oregano i papryki słodkiej
sól, świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:

Szynkę kroimy w plastry przyprawiamy dowolnie wybranymi ziołami. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz smażymy szynkę na złoty kolor dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy przez parę minut na wolnym ogniu aż mięso nabierze złotego koloru. Wlewamy 1,5 szklanki wody dusimy około 20 min. Do pozostałej wody dodajemy jogurt, mąkę roztrzepujemy i łączymy z uduszoną szynką doprawiamy solą i pieprzem. 
Roszponkę opłukujemy i osączamy z wody. Pomidory kroimy w kostkę dodajemy do roszponki. Składniki na sos łączymy razem polewamy sałatę delikatnie mieszając.Duszoną szynkę oraz sałatę z roszponki można podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą.



Smacznego :)