czwartek, 23 kwietnia 2015

Galaretka drobiowa

Bardzo apetycznie wyglądająca, a jeszcze lepiej smakująca galaretka drobiowa, kolorowa, nie skomplikowana, gdyż kurczak nie wymaga długiego gotowania, a rosół umie gotować chyba każdy więc trudność zadania żadna, a taki efektowny finał! proszę bardzo się pokusić na przekąskę...

Składniki:
1 kurczak 1,5 kg
1 kg kurzych łapek
4 l wody
4 duże marchewki
seler
por
cebula
puszka kukurydzy
pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz świeżo zmielony



Wykonanie:


Kurczaka i łapki myjemy zalewamy wodą i gotujemy na bardzo wolnym, małym ogniu, cebulę przypalamy nad ogniem dodajemy do wywaru, jak mięso będzie już pół miękkie dodajemy wszystkie obrane warzywa oraz przyprawy, gotujemy pod przykryciem cały czas na bardzo wolnym ogniu ok 1,5 godziny.

Gdy kurczak będzie miękki wyjmujemy, obieramy z mięsa, a wywar przecedzamy przez gazę. Mięso kroimy bardzo drobno, marchewki w plasterki. Do miseczki wkładamy mięsko, marchewkę oraz kukurydzę, zalewamy wywarem.
Wystudzone galaretki wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy według uznania.



Galaretki wykonaniu Alicji 


Smacznego :)