środa, 22 kwietnia 2015

Karkówka po cygańsku z kluskami śląskimi

Świetne danie mięsne, karkówka w roli głównej, duszone mięsko, zachwyca swoim aromatem i kruchością, dla smakoszy mięs w sosie, wprost idealne, no i dodatek w postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad...

Składniki:

1,5 kg karkówki( można również użyć schabu)
5 cebul
papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa
sól, świeżo zmielony pieprz

Sos

1 ząbek czosnku
2 łyżki octu
1 łyżka cukru
1,5 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 szklanka ketchupu

Wykonanie:

Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy przyprawami do mięsa i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną w plasterki . Do rondla dodajemy wszystkie składniki na sos i zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 1,5 godziny. Podajemy z kluskami śląskimi.

Kluski śląskie

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków
250 gram mąki ziemniaczanej
sól

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy wystudzone przepuszczamy przez prasę lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną, wyrabiamy delikatne ciasto( w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki)
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego następnie robimy dziurkę. Kluski śląskie gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia około 1 minutę. Wyławiamy łyżką cedzakową.


Danie wykonała Elżbieta

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz