poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Keks gorzowski

Czy wiadomo dlaczego właśnie landsberski? no właśnie, dlatego że użyto do wypieku tego keksa naszych regionalnych, wyjątkowych jabłek - renety landsberskiej, wspaniała odmiana jabłek, wspaniałe ciasto, nietypowy keks, bo z jabłkami właśnie, ale dzięki temu wilgotny, a jabłka oprócz smaku dodają mu jeszcze  uroku...

Składniki:

7 jabłek landsberskich
0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki żurawiny
1 szklanka orzechów włoskich
skórki z 1 pomarańczy
6 jajek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5  łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier waniliowy
szczypta cynamonu lub kardamonu


Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w grubszą kostkę. Żółtka oddzielamy od białka, które ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy oraz cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Sparzoną skórkę z pomarańczy kroimy w kosteczkę gotujemy z odrobiną wody oraz 1 łyżeczką cukru ok 5 minut. Rodzynki z żurawiną sparzamy.  W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodajemy olej, żółtka, jabłka, pokrojone orzechy, oraz rodzynki z żurawiną. Wszystko mieszamy ze sobą na koniec dodajemy białka oraz cynamon lub kardamon i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tartą keksówki, pieczemy ok 1 godziny. Po wystudzeniu wyciągamy z formy oraz obficie posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego :)