wtorek, 14 kwietnia 2015

Kora Orzechowa

Efektowne w wyglądzie, rewelacyjne w smaku, lekkie, pyszne ciasto - kusi wyglądem,
połączenie orzechów i brzoskwiń to ciekawy smakowo duet...

Składniki:

8 białek
1 szklanka cukru
3 żółtka
10 dag orzechów włoskich posiekanych
10 dag orzechów włoskich zmielonych
10 dag wiórków kokosowych
10 dag rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki


Krem

1 puszka brzoskwiń
3 łyżki cukru
3/4 szklanki wody
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki 5 żółtek
1 kostka masła

Ponadto

3 paczki delicji szampańskich
150 gram alkoholu
2 galaretki brzoskwiniowe


Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na sztywno następnie dodajemy żółtka ubijamy jeszcze chwilę. Orzechy, wiórki oraz rodzynki mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodajemy do masy z białek, bardzo delikatnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.

Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie wyciągamy z puszki, natomiast sok przelewamy do garnka dodajemy cukier, zagotowujemy. W wodzie rozprowadzamy budyń z mąką oraz żółtkami, dodajemy do gotującego się soku brzoskwiniowego, gotujemy chwilę następnie studzimy. Masło ucieramy z ostudzoną masą budyniową.
Na pierwszy placek wykładamy 1/2 części masy układamy na to delicje które namaczamy w alkoholu ( delicje układamy czekoladą do góry). Na ciastka wykładamy pozostałą część masy, przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy brzoskwinie zalewamy tężejącą  galaretką.

Uwagi:

Placki pieczemy koniecznie na papierze pergaminowym dzień wcześniej, z blaszki ciasta wyciągamy gdy dobrze ostygną. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.





Smacznego :)