Składniki:
1 kg udek z kurczaka
po garści suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, żurawina,
1 cebula
mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn,
sól, świeżo zmielony pieprz
1 szklanka ryżu
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyża sosu ostrygowego
3 ogórki kiszone
1 łyżeczka curry
szczypta papryki słodkiej wędzonej
sól. pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
Udka myjemy, osuszamy przyprawiamy, następnie odstawiamy na 1 godzinę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawione udka, obsmażamy następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. W tłuszczu pozostałym po kurczaku podsmażamy obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę, dorzucamy suszone owoce które wcześniej zalewamy wrzącą wodą odsączamy, wszystko dusimy 5 minut, owoce dodajemy do kurczaka, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut.
Ryż podsmażamy ok 5 minut na 1 łyżce oliwie, dolewamy 2 szklanki osolonej wody gotujemy ryż na sypko. Ugotowany ryż podsmażamy znowu w rondlu z pozostałą oliwą dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, dodajemy pozostałe przyprawy wszystko razem smażymy ok. 10 minut.
Podajemy z upieczonym kurczakiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz