Składniki:
30 dag mąki pszennej
20 dag zimnego masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka
1 cukier waniliowy
2 pomarańcze
0,5 szklanki cukru
100 gram mielonych migdałów
Ponadto
200 gram masy marcepanowej
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, siekamy dokładnie nożem na bardzo drobniutkie kawałki. Dodajemy następnie cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka, szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię, schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Odkroić 1/3 części ciasta.Pozostałe ciasto dzielimy na dwie części rozwałkować . Przełożyć do dwóch prostokątnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia, na jednym z ciast które będzie naszą górą formujemy wałeczek z ciasta które zostawiliśmy, układamy po bokach ciasta, widelcem robimy wzorek, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut. Na pierwszy upieczony jeszcze gorący spód ścieramy marcepan, przykrywamy drugim upieczonym ciastem, wylewamy na to masę pomarańczową.
Masa
Umyte i wyszorowane pomarańcze trzemy na tarce o grubych oczkach, z środka pomarańczy wyciągamy miąższ, dodajemy do startych skórek. Przekładamy do rondelka wsypujemy cukier, smażymy na wolnym ogniu mieszając do czasu, aż masa będzie gęsta, dodajemy migdały, smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia, jeszcze ciepłą masę wykładamy na ciasto. Dekorujemy według uznania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz