Tradycyjnym ciastem wielkanocnym jest mazurek, bardzo proste w wykonaniu, jego jedyna trudność to pomysł na jego udekorowanie i właśnie ta czynność jest najbardziej pracochłonna, ale sukces zawsze murowany. Efekt przy odrobinie chęci na pewno wynagrodzi nam czas jaki przy nim spędziliśmy, zresztą spójrzcie sami, czyż nie pięknie wygląda?, a jak smakuje!, to jest właśnie Wielkanoc!...
Składniki:
30 dag mąki pszennej
20 dag zimnego masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka
1 cukier waniliowy
Masa pomarańczowa
2 pomarańcze
0,5 szklanki cukru
100 gram mielonych migdałów
Ponadto
200 gram masy marcepanowej
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, siekamy dokładnie nożem na bardzo drobniutkie kawałki. Dodajemy następnie cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka, szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię, schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Odkroić 1/3 części ciasta.Pozostałe ciasto dzielimy na dwie części rozwałkować . Przełożyć do dwóch prostokątnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia, na jednym z ciast które będzie naszą górą formujemy wałeczek z ciasta które zostawiliśmy, układamy po bokach ciasta, widelcem robimy wzorek, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut. Na pierwszy upieczony jeszcze gorący spód ścieramy marcepan, przykrywamy drugim upieczonym ciastem, wylewamy na to masę pomarańczową.
Masa
Umyte i wyszorowane pomarańcze trzemy na tarce o grubych oczkach, z środka pomarańczy wyciągamy miąższ, dodajemy do startych skórek. Przekładamy do rondelka wsypujemy cukier, smażymy na wolnym ogniu mieszając do czasu, aż masa będzie gęsta, dodajemy migdały, smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia, jeszcze ciepłą masę wykładamy na ciasto. Dekorujemy według uznania.
Składniki:
30 dag mąki pszennej
20 dag zimnego masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka
1 cukier waniliowy
2 pomarańcze
0,5 szklanki cukru
100 gram mielonych migdałów
Ponadto
200 gram masy marcepanowej
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, siekamy dokładnie nożem na bardzo drobniutkie kawałki. Dodajemy następnie cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka, szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię, schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Odkroić 1/3 części ciasta.Pozostałe ciasto dzielimy na dwie części rozwałkować . Przełożyć do dwóch prostokątnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia, na jednym z ciast które będzie naszą górą formujemy wałeczek z ciasta które zostawiliśmy, układamy po bokach ciasta, widelcem robimy wzorek, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut. Na pierwszy upieczony jeszcze gorący spód ścieramy marcepan, przykrywamy drugim upieczonym ciastem, wylewamy na to masę pomarańczową.
Masa
Umyte i wyszorowane pomarańcze trzemy na tarce o grubych oczkach, z środka pomarańczy wyciągamy miąższ, dodajemy do startych skórek. Przekładamy do rondelka wsypujemy cukier, smażymy na wolnym ogniu mieszając do czasu, aż masa będzie gęsta, dodajemy migdały, smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia, jeszcze ciepłą masę wykładamy na ciasto. Dekorujemy według uznania.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz