czwartek, 16 kwietnia 2015

Orzechowiec z powidłami

Efektowne ciasto z orzechami, w sam raz na świąteczną paterę, proste w wykonaniu, doskonałe w smaku;

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
6 żółtek
1 proszek do pieczenia
1 cukier wanilinowy


Składniki na krem do przełożenia:

1 szklanki cukru
6 białek
0,5 ml  mleka

1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 kostka masła
1 słoik powideł
20 dkg łuskanych orzechów włoskich
100 ml wódki

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na 2 prostokątne formy do pieczenia ciasta smarujemy powidłami. Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę nakładamy na powidła, posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym 180 stopni C. Gotujemy 1,5 szklanki mleka w reszcie mleka rozrabiamy budyń razem z mąką wlewamy do gotującego mleka chwilę gotujemy, studzimy, ucieramy z masłem, dodajemy alkohol. Na ostudzony pierwszy placek nakładamy masę budyniową nakrywamy drugą częścią placka warstwą orzechowo -śliwkową do dołu. Ciasto polewamy polewą czekoladową.


Ciasto wykonała Leokadia



Smacznego :)