Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
6 żółtek
1 proszek do pieczenia
1 cukier wanilinowy
Składniki na krem do przełożenia:
1 szklanki cukru
6 białek
0,5 ml mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 kostka masła
1 słoik powideł
20 dkg łuskanych orzechów włoskich
100 ml wódki
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na 2 prostokątne formy do pieczenia ciasta smarujemy powidłami. Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę nakładamy na powidła, posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym 180 stopni C. Gotujemy 1,5 szklanki mleka w reszcie mleka rozrabiamy budyń razem z mąką wlewamy do gotującego mleka chwilę gotujemy, studzimy, ucieramy z masłem, dodajemy alkohol. Na ostudzony pierwszy placek nakładamy masę budyniową nakrywamy drugą częścią placka warstwą orzechowo -śliwkową do dołu. Ciasto polewamy polewą czekoladową.
20 dkg łuskanych orzechów włoskich
100 ml wódki
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na 2 prostokątne formy do pieczenia ciasta smarujemy powidłami. Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę nakładamy na powidła, posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym 180 stopni C. Gotujemy 1,5 szklanki mleka w reszcie mleka rozrabiamy budyń razem z mąką wlewamy do gotującego mleka chwilę gotujemy, studzimy, ucieramy z masłem, dodajemy alkohol. Na ostudzony pierwszy placek nakładamy masę budyniową nakrywamy drugą częścią placka warstwą orzechowo -śliwkową do dołu. Ciasto polewamy polewą czekoladową.
Ciasto wykonała Leokadia
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz