sobota, 11 kwietnia 2015

Pasztet drobiowy

Składniki:

1 kg filetów z kurczaka
2 ugotowane marchewki
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
30 dag pieczarek
3 łyżki bułki tartej
1 1/2 łyżki majeranku
1 jajko
1 1/2 pieprzu cytrynowego
sól, świeżo zmielony pieprz
po szczypcie papryki mielonej słodkiej wędzonej, gałka muszkatołowa, mielona kolendra, mielona kurkuma, tymianek, rozmaryn
1 pęczek szczypiorku
50 ml brandy
olej

Wykonanie:

Pieczarki trzemy na tarce, cebule obieramy siekamy w drobna kosteczkę podsmażamy razem z pieczarkami.
Mięso myjemy osuszamy mielimy w maszynce do mięsa razem z marchewką. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, cebulę z pieczarkami, jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek , majeranek. Całość posypujemy pieprzem czarnym i cytrynowym, przyprawiamy podanymi przyprawami, solą oraz wlewamy brandy. Całość odkładnie mieszamy. Formę do pieczenie smarujemy olejem ii posypujemy bułką tartą. Wypełniamy formę masą. Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze 200 stopni C.

Pasztet w wykonaniu Kazimiery

Smacznego :)