Pasztet ten - zapewne wart zachodu ze względu na jego niepowtarzalny smak, wspaniały do chleba, z ćwikłą lub chrzanem śmiało można nazwać go królem wielkanocnego stołu lub każdego przyjęcia, na pewno zachwyci każde podniebienie...
Składniki:1 kaczka - 2 kg
50 dag- 70 dag podgardla wędzonego
25 dag wątróbki
3 marchewki
1/2 selera
2 pietruszki
1 por
liść laurowy
ziele angielskie
2 bułki kajzerki
sól, świeżo zmielony pieprz
majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy
świeży koperek lub natka pietruszki
Wykonanie:
Tusze kaczki myjemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą gotujemy 1,5 godziny z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i soli. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i gotujemy do miękkości( ok 0,5 godziny).
Ostudzoną kaczkę obieramy z kości. Mięso mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie razem z warzywami. Odlewamy trochę wywaru i gotujemy w nim wątróbkę, którą również po ugotowaniu mielimy. Bułkę moczymy w wywarze. Podgardle wędzone mielimy oraz bułkę. Do powstałej masy pasztetowej dodajemy przyprawy oraz drobno posiekany koperek lub pietruszkę, dokładnie a zarazem delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40-45 minut.
Pasztet w wykonaniu pani Barbary
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz