czwartek, 2 kwietnia 2015

Pasztet z królika z dodatkiem groszku

Składniki:

1 królik
3-4 fileta z kurczaka
1 puszka groszku konserwowego
2 jajka
2 łyżki maki ziemniaczanej
przyprawy do królika: 2 ząbki czosnku, majeranek, tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa,
przyprawa do kurczaka : rozmaryn, tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka wędzona


Wykonanie:

Królika myjemy obieramy z kości, mięso mielimy mieszamy z przyprawami, oraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Wstawiamy na noc do lodówki.
Filety z kurczaka kroimy w kostkę następnie dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy również odstawiamy na noc do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki mieszamy oba mięsa ze sobą dodajemy odsączony groszek, jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy składniki.
Formę w której będziemy piec pasztet smarujemy tłuszczem, wkładamy mięso dobrze dociskając. Pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu pasztet studzimy.




Smacznego :)